Přeskočit na obsah

Základní škola Tyršova 913, Frenštát pod Radhoštěm

Základní škola a Mateřská škola
Frenštát pod Radhoštěm, Tyršova 913,
okres Nový Jičín

Lyžařský klub

Lyžařský klub běžeckého lyžování na ZŠ a MŠ Tyršova 913

AKTUALITY: 

Školní rok 2022/2023

 

Soustředění dětí z kroužku: „Běh na lyžích“

Také v tomto školním roce umožnilo vedení naší školy dětem z lyžařského – běžeckého kroužku zdokonalit si své dovednosti na lyžařském soustředění. S vydatnou finanční pomocí TJ Frenštát p. R. byl zajištěn třídenní pobyt ve Velkých Karlovicích. Odjezd na soustředění byl naplánován na 24. 2. 2023. Teplý předcházející týden však zajistil, že všechen sníh roztál a naše obavy, že si nezalyžujeme, byly velké. Naději na lyžování dávaly bílé hory, takže jsme v pátek vyrazili na Pustevny. Přivítala nás hustá mlha, ale mohli jsme celé dopoledne lyžovat. V poledne už se všechny děti těšily, až přijedeme do pensionu Školka, kde bylo zajištěno ubytování. Všichni jsme byli překvapeni, že v Karlovicích zůstala místa se sněhem, takže jsme po obědě a potřebném odpočinku vyrazili opět na běžky. Protože sněhu ubývalo, využili jsme v sobotu zajímavý, uměle zasněžený běžkařský okruh, který slouží k přípravě biatlonistů. Lyžování na umělém sněhu mělo u dětí velký úspěch. Přestože byli všichni po náročném tréninku unaveni, těšili se na večerní program. Děti si zahrály různé společenské, pohybové a taneční hry, při kterých se dobře pobavily. V neděli konečně napadl nový sníh, takže se mohl uskutečnit štafetový závod, který byl pro začínající děti jejich prvním závodem na lyžích. Všechny děti tento závod skvěle zvládly a zasloužily si malou odměnu. Po obědě nastal čas odjezdu domů. Na zpáteční cestě si ještě všichni prohlédli dřevěné sochy v Karlovicích a potom už se těšili, až povypráví rodičům své zážitky.

Milena Novotná, vedoucí kroužku v běhu na lyžích

Školní rok 2021/2022
Lyžařské běžecké soustředění 

Je již tradicí, že se žáci lyžařského běžeckého kroužku ze ZŠ Tyršova ve Frenštátě pod Radhoštěm mohou zúčastnit lyžařského soustředění. Za velké podpory TJ Frenštát p. R. a vedení školy bylo toto soustředění uspořádáno i v tomto roce. Žáci odjeli na třídenní pobyt do Velkých Karlovic v pátek 7. ledna. Dvacet dva dětí doprovázeli čtyři trenéři, kteří měli připraveno pro děti mnoho pohybových aktivit. Protože ve Frenštátě a v okolí všechen sníh roztál, všichni se smířili s tím, že se na běžky nepostaví. Po příjezdu do Velkých Karlovic nás čekalo překvapení. Našli jsme místa, kde se dalo běhat na lyžích. Hned po ubytování v Pensionu Školka jsme všichni s elánem vyrazili s běžkami na zasněžené louky. Děti se zdokonalily v technice jízdy, naučily se stoupat do kopce, plužit a také si zahrály hry. Večer se všichni pobavili při společenských hrách. V neděli jsme navštívili zajímavá místa Beskyd. Prohlédli jsme si Velké Karlovice, zajeli jsme na Bílou a prošli se kolem Černé Ostravice. Do Frenštátu se všichni vrátili unaveni, ale obohaceni o spoustu nových zážitků.

Milena Novotná, vedoucí kroužku v běhu na lyžích

Školní rok 2019/2020

Soustředění lyžařů běžců ve Velkých Karlovicích

Běžecký klub ZŠ Tyršova 913 ve spolupráci s TJ Frenštát pod Radhoštěm uspořádal ve dnech 7. – 9. února 2020 ve Velkých Karlovicích tradiční soustředění mladých lyžařů běžců z naší školy.

Trenéři Milena Novotná, Jaroslava Káňová a Jiří Novotný s napětím sledovali počasí, které lyžařům zpočátku nepřálo. V pátek ráno bylo rozhodnuto, že první den soustředění pojedeme na Pustevny, kde byla jistota dobrých sněhových podmínek. Čekala nás tam pohádkově zasněžená krajina, která vybízela k dobrým lyžařským výkonům. Po tréninku se už všichni velmi těšili do penzionu Školka ve Velkých Karlovicích, kde jsme byli ubytováni. Sotva děti prozkoumaly jeho prostory, už je čekala dobrá večeře a po ní program plný her a zábavy.
Na radu místních jsme se v sobotu za krásného slunečného počasí přesunuli na Slovensko do Javorníků a trénovali na výborně upravených tratích hřebenovky mezi Melocíkem a Kasárnami. Slovenští běžkaři nešetřili chválou nad běžeckými dovednostmi tak malých dětí. Po obědě a nutném odpočinku jsme opět vyrazili na běžky, tentokrát na tratě ve Velkých Karlovicích. Večer byli všichni hodně unaveni, ale po vydatné večeři se těšili na program, na jehož přípravě se také podíleli.
V neděli jsme vstávali opět do krásného slunečného počasí, takže jsme s chutí vyrazili na místní tratě. Během dopoledne zbyl čas i na různé hry a radovánky, které se dětem líbily. Po obědě jsme společně zhodnotili celý pobyt a připravili se k odjezdu domů.

Na úplný závěr jsme si šli ještě prohlédnout dřevěné sochy ve Velkých Karlovicích a obohaceni o mnoho pěkných zážitků jsme se vrátili do Frenštátu, kde již na své ratolesti čekali nedočkaví rodiče. 

Milena Novotná, vedoucí běžeckého klubu ZŠ Tyršova 913

Školní rok 2018/2019

 

Ve školním roce 2018/2019 navštěvuje lyžařský klub 20 dětí. V době, kdy není sníh, trénují děti dvakrát týdně v tělocvičně a zúčastňují se závodů v přespolním běhu.
Letošní sněhové podmínky jsou velmi příznivé, takže děti mohou trénovat své lyžařské dovednosti. Lyžovat chodíme na louku pod Markem, na golfové hřiště v Rožnově a na Pustevny.

Lyžařské soustředění v běhu na lyžích: leden 2019

Také v letošním roce si lyžaři – běžci jeli zdokonalit svou techniku v běhu na lyžích na lyžařské soustředění do Velkých Karlovic.
Odjíždělo se v pátek ráno 25. ledna. Po příjezdu do Karlovic čekala děti pohádkově zasněžená krajina, která  lákala nejen na lyžování. Po krátkém občerstvení jsme se hned vydali na běžky. Čekaly nás krásné, strojem upravené stopy a ideální počasí. 
Zdálo se, že děti budou večer z lyžování unavené, ale stále zbývalo dost energie na večerní program, při kterém se všichni dobře bavili. Své nabyté dovednosti mohli lyžaři zúročit při závodu, který se uskutečnil v neděli. Tento závod zvládli na výbornou i začínající lyžaři a odměnou si odnesli medaile, diplomy a pěkné ceny.        
Děti na soustředění doprovázeli trenéři Milena a Jiří Novotní, Jaroslva Káňová a Petr Dudek, kteří byli se svými 19 svěřenci a průběhem pobytu spokojeni.           

Milena Novotná, uč.

Školní rok 2017/2018

 

Také v tomto roce naše škola ve spolupráci s TJ Frenštát p. R. uspořádala pro děti navštěvující kroužek „Běh na lyžích“soustředění.
Tentokrát jsme se vypravili do Velkých Karlovic. Nejdříve jsme měli obavy, že si moc nezalyžujeme, protože ve Frenštátě nebylo ani trochu sněhu. Po příjezdu do Velkých Karlovic naše obavy zmizely, protože už při příjezdu jsme viděli bílou krajinu a na běh upravené stopy.
Děti intenzivně trénovaly dvakrát denně a stále se zlepšovaly v dovednostech, takže se v neděli všichni mohli zúčastnit závodů, které úspěšně zvládli.
Bydleli jsme v penzionu „Tabačka“, kde se o nás vzorně starali a výborně nám vařili. Večery byly také zábavné, hrály se různé společenské hry, u kterých se pobavili i trenéři.
Všichni už se těší na další soustředění.

Novotná M.

Školní rok 2016/2017

 

V lyžařském klubu pracuje 29 dětí. Začínajících je 16. Děti se zúčastnily dvou závodů v přespolním běhu: ve Frenštátě p. R. a ve Veřovicích. Na výsledky se můžete podívat na stránkách www.skifren.cz.

Tréninky probíhají 2 krát týdně v tělocvičně. Čekáme na sníh, abychom mohli trénovat na lyžích a připravovat se na zimní závody.

 Novotná Milena, Novotný Jiří, Káňová Jaroslava

Trenéři lyžařského klubu

ZÁVĚREČNÉ TRÉNINKY LYŽAŘŮ-BĚŽCŮ

Děti z Lyžařského klubu trénovaly po celý rok nejen jízdu na běžkách, ale také obratnost, rychlost a celkovou kondici. Nabyté dovednosti si ověřily při túře k Radegastovi a v lanovém centru „Tarzanie“. Zde musely přidat i kus odvahy a překonat strach z výšky. Všem se podařilo zvládnout vybranou trasu, někteří byli tak nadšeni, že šli dvakrát.

Ve zvyšování své fyzické zdatnosti mohou všichni pokračovat v dalším školním roce při trénincích v Lyžařském klubu.

SOUSTŘEDĚNÍ „LYŽAŘSKÉHO KLUBU“

Ve dnech 20. – 22. 1. 2017 se uskutečnilo ve spolupráci s TJ Frenštát p. R. lyžařské soustředění pro členy Lyžařského klubu ZŠ a MŠ Tyršova 913.

V pátek ráno odjelo dvacet tři dětí z druhé až šesté třídy se svými trenéry a dvěma rodiči do Kunčic u Starého Města p. Kralickým Sněžníkem, aby se zdokonalili v běhu na lyžích. Čekalo na ně ubytování ve „Staré škole“ a mnoho lyžařských aktivit.

Hned po obědě a krátkém odpočinku všichni vyrazili na strojem upravené tratě, které se nacházely v pěkném kopcovitém terénu, a trénovali běžecké dovednosti.

Druhý den čekala na děti obtížná kopcovitá trasa směrem na „Paprsek“. Zde museli zvládnout výstupy do kopců, ale také sjezdy, což nebylo úplně jednoduché.

Získané dovednosti si navzájem změřili poslední den v běžeckém závodě, který všichni zvládli. Ti nejlepší se mohli radovat z odměn a diplomů, které si vysoutěžili.

K příjemnému pobytu určitě přispělo slunečné počasí, pěkné ubytování, dobré jídlo a veselé společné večery plné her a zábavy.

A co se dětem nejvíce líbilo?

–          že udělaly velký pokrok v lyžování

–          že zvládly náročné trasy

–          že hrály hry

–          že sjížděly kopce

–          že se lépe naučily jízdu „soupaž“

–          že poznaly jinou část naší země

Výsledky závodu:

První skupina:      1. Anežka Dudková                 Druhá skupina:  1. Adéla Mičulková

                          2. Šimon Veselý                                              2. Renata Mičulková

                          3. Matěj Dudek                                               3. Aleš Petr

Třetí skupina:      1. Tereza Mikošková

                          2. Matěj Ondrášik

                          3. Adélka Novotná

                                                                               

Milena Novotná, učitelka a trenérka

Školní rok 2015/2016

V letošním školním roce pracuje v lyžařském běžeckém klubu 21 chlapců a děvčat.

Z nich 14 už lyžuje více než jeden rok. Našim nejstarším a nejúspěšnějším závodníkem je Jan Mazoch z 8. třídy. Do běžeckého klubu jsou přihlášené děti od 1. do 8. třídy. Začínající děti se naučí základní běžeckou techniku, pokročilí se už zúčastní lyžařských závodů. Pokud nebude dostatek sněhu pro lyžařské stopy ve Frenštátě, budeme jako každoročně vyjíždět lyžovat na Pustevny.

V letošním roce jsme opět dokoupili nové lyže, boty i hole, a tak se mají lyžaři na co těšit. Tento lyžařský materiál jim půjčuje škola zdarma.

Káňová Jaroslava a Novotná Milena

trenérky běžeckého lyžování

Výletem na hrad do Starého Jičína a návštěvou jeskyně Šipka ve Štramberku jsme ukončili letošní činnost lyžařského klubu.

Akce čisté Beskydy 23. dubna 2016

Přespolní běh ve Veřovicích

Školní rok 2014/2015

V letošním roce se vytvořila velmi početná a šikovná skupina děvčat a chlapců z 3. – 5. tříd. Všichni si vypůjčili veškeré lyžařské vybavení ve škole. Starší žáci a žákyně trénují v jiné výkonnostní skupině.

Už ve vánoční prázdniny jsme se několikrát sešli na sněhu na lyžařských stopách na Marku a učili se základům lyžování. Pokud nebude dostatek sněhu ve Frenštátě, budeme vyjíždět za lyžováním na Pustevny. Fotografie jsou z tréninků na Marku.

Školní rok 2013/2014

Vzhledem k nepříznivým sněhovým podmínkám naše činnost probíhala jen „na suchu“ bez lyžování. Hráli jsme hry, běhali, posilovali a stále čekali na sníh. Tento výjimečný rok byl bez sněhu. Pouze v prosinci napadlo jen velmi málo sněhu na Pustevnách a skupina starších lyžařů zde měla 3denní soustředění. Začátečníci se ale na sníh během zimy nedostali.

Přebor škol v běhu na lyžích na Pustevnách

 

                      Ve čtvrtek 7. března 2013 organizovala naše škola běžecký lyžařský závod pro žáky 1. až 9. tříd základních škol a nižších ročníků gymnázií okresu Nový Jičín. Na startu na běžeckých tratích na Pustevnách se sešlo 58 závodníků. Tam i zpět jeli žáci pohodlně autobusem. Při organizaci závodu pomohli také příznivci lyžování z Frenštátu p. R. a rodiče dětí. Spolupráce s rodiči je tradičně velmi dobrá a je zvykem, že pomáhají při našich závodech. Děkujeme všem za pomoc.

                    Fréza Skialpinu nám upravila tratě tak, že byly bezpečné a pěkné. Jely se okruhy 0,5 a 1 km pro mladší, 2 a 3 km pro starší závodníky. Nebyla zima, i když sluníčko nám nepřálo. Bylo však klidné bezvětrné počasí. Po závodě dostal každý závodník čaj a tatranku.

                   Závodu se zúčastnili žáci naší školy tj. ZŠ Tyršova 913, žáci ZŠ Záhuní, ZŠ Trojanovice, ZŠ Veřovice a gymnázia ve Frenštátě p. R.

                   Nejrychlejší závodníci dostali diplom, medaili a sladkou odměnu. Děti odjížděly z Pusteven spokojeny. Celkové výsledky tohoto závodu najdete v příloze tohoto článku a také na stránkách školy v sekci Aktivity školy/ ŠSK.

A jak se umístili naši žáci?

2.-3.třída        Malíková Natálie         1. místo – začátečnice v lyžařském klubu

                       Dudková Anežka        2. místo – také  začátečník  –  blahopřejeme!

 

4.-5. třída        Mazoch Jan                1. místo

                        Marek Filip                  2. místo

                        Hrachovec Tomáš      5. místo

                       

6.-7.třída         Srníčková Valerie       3. místo

                        Ondruchová Nikol      4. místo

                        Mrkvan Kamil             2. místo

                        Jaškovský Filip           4. místo

 

8.-9-třída         Lavička Jan              1. místo – nejúspěšnější závodník naší školy

                        Lorek Jakub                3. místo

                                                                                     Káňová Jaroslava – ředitelka závodu